Házasság hetére

Kedves Házaspárok!

Erdély szerte számos érdekességgel találkozunk.

Előző szolgálati helyem a Szászföld volt. Sokat foglalkoztam a szászokkal, jelenlegi regény is, amit olvasok, a szászokról szól, Eginald Schlattner a Vörös kesztyű címe könyve magával ragad…

Szászföldi éveim alatt folyamatosan figyeltem fel a szászokra és arra az örökségre, ami ma már veszni indult. Szászföld szívében található Berethalom, az a hely ahol először tartottak kicsit túlozva házas hétvégét, egészen pontosan két hetes együttlétet.

berethalmi erődített templomegyüttes

A berethalmi templom – mint az erdélyi szász templomok általában – egy erődített vártemplom, tornyokkal, masszív falakkal körülvéve. A vártemplom közvetlen közelében található a híres békítő szoba, amit a szászok „Scheidungshaus”-nak neveztek.

scheidungshaus – békítő szoba

A szász, akárcsak székely népünk, rendtartó és rendszerető közösség.

A falu elöljárója ebbe a szobába zárta be a válni kívánó, össze nem férő, békétlenkedő párokat. Két hetet kellett eltölteniük egy ágyban, egy tányérral, egy kenyéren.

A szoba meglehetősen kicsi, egyetlen személy számára van bebútorozva, benne asztal, szék, egyetlen étkészlet, mindenből csak egy. Az, hogy ennyire hatásos volt ez a szász elképzelés, tanulság nekünk, maiaknak.

Négyszáz év alatt állítólag egyetlen válás történt Berethalomban.

Ne gondolja senki, hogy annak idején kevesebb volt a konfliktus, a meg nem értés.

Előítéletekben sem volt hiány, ahogy az ma is fogyó-árucikk: a falu száján hordta a békétlenkedő házaspárokat, és akit ezen kaptak, annak a Frauval vagyis az asszonnyal kellett a békítő szobába vonulni, amolyan házas békítő napokat két hétben megélni.

Ott bőven volt alkalom megbeszélni mindent, s jutott lehetőség arra is, hogy a házasság valóban csapatjáték legyen.

Folyatatásként néhány gondolat a házaspároknak:

A szerelemnek-szeretetnek három különböző alakját különböztetik meg a görögök: az Éroszt, a Filiát és az Agapét. Elöljáróban fontos megjegyeznem, hogy a szerelem nem jár mindenkinek. Az első szeretet görögök szerint az Érosz, vagyis a testiség.

Az Érosz a vitális erő, mely nagyon eleven, azonban nincs esze. Ez bizonyos szempontból jó, hiszen így jöhetnek létre szerelmek egy indiai és egy erdélyi között, azonban ugyanígy emiatt el lehet csábítani egy három gyerekes anyát is… az érosz célja a találkozás, a vonzódás. Nagyon fontos, hogy itt se hagyjuk ki a természetfölötti dimenziót. Isten a látszólag jelentéktelenből is tud valami szépet összekovácsolni.

A görögök szerint a szeretet másik kifejezése a Filia, vagyis az értelem.

Csak az Érosz alapján nem szabad házasságot kötni, hiszen az még csak felületes. Nem igaz, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Fontos, hogy közös értékek legyenek. Milyen közös értékeket képvisel a házasságod csapatjátékban, a mindennapokban?

Aztán az igazi szeretet a görögök szerint az Agapé – ez nem más, mint az a szeretet, ahogyan Isten szeret.

Senki sem tud annyit Istenről, mint a szerelmesek. Isten sose vonja vissza kezdeményező, intelligens szeretetét. Ez jelenik meg a szerelmesek kapcsolatában és a házasságban is. A házasságot két fél köti, a pap csak asszisztál … a lényeg a szerelem és a szeretet kibontakozása, a kezdeményezési készség megléte

A házasság két személynek a legbizalmasabb és legbensőségesebb közössége.” – mondja Áron püspök.

Legyen ennek a közösségnek a megerősítése, az idei Házasság Hete bizalomban, egymásra figyelésben, sok nevetésben… aztán legyen nagy vágy úgy szeretni egymást, ahogy Isten szeret bennünket, határtalanul kezdeményezi, ahogy Isten kezdeményez… és jelen lenni, ahogy Isten jelen van… Áldott Házasság hetet!

Szeretettel plébánosuk: Szabolcs atya

Házasság hetére

Vélemény, hozzászólás?

hu_HUHungarian